Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

CR Adviescommissie

dinsdag 2 maart 2021

19:30 - 23:00
Locatie

digitaal via MS Teams

Voorzitter
Kenneth Kuppens
Toelichting

Als gevolg van de landelijke maatregelen vanwege de Corona-crisis is de vergadering niet toegankelijk voor publiek.
De vergadering is te volgen via www.cranendonck.nl/webcast.

Uitzending

Agendapunten

  1. 0

  2. 1
    Opening
  3. 3
    Spreekrecht
  4. 7

    Bijlagen

  5. 9

    Motivering:
    “Inhoudelijk wil ik graag enkele vragen besproken zien, aangaande handhaving buitengebied m.n. oneigenlijk gebruik, toepassing en selectiviteit.
    Vraag 1. Geheel wordt ervaren, m.n. handhaving, als programmatisch gevat in systeem, toepassing en frequentie, waarom geen menselijke maat hierin?
    Vraag 2.Wordt handhaving ook ingezet als bemiddeling op uitputtende wijze, wat de gemeente op, soms hoge, kosten jaagt?
    Vraag 3. Waarom worden er geen leges in rekening gebracht na enkele mediatore pogingen door amtelijke organisatie?
    Vraag 4. Hoe om te gaan met enkele notoire klagers in buitengebied, die grens verward persoon, benaderen?
    Vraag 5. Na melding, waarom niet eerst relativering, analyse en hoor wederhoor.
    Vraag 6. Is het eerlijk t.o.v. de ook betalende medeburgers?

  6. 10

    Motivering Mevr. Beenackers: “Dit onderzoeksrapport beschrijft de uitslag van een herhaald onderzoek van 10 jaar geleden, uitgevoerd door het BRAVO college, Stichting Vocaal en de Gemeente. Men wil graag z.s.m. van de Gemeente vernemen, hoe haar standpunt is t.a.v. uitbreiding van het VO van aanbod van alleen onderbouw naar het aanbod van het complete pakket ( onder- en bovenbouw), te beginnen met VMBO .De gemeente is als overheidsinstantie immers een belangrijke partner in de triple helix gedachte ( naast het onderwijs en de ondernemers). Het LVO, de overkoepelende onderwijsorganisatie, heeft behoefte aan méér input vanuit de gemeente. Een positieve intentieverklaring zou daarbij een helpende factor kunnen zijn. Het aanbod van een volledige opleiding zal veel mensen over de streep kunnen trekken, om toch voor het Bravo College in Budel te kunnen kiezen.”


    Motivering van dhr. Boonen: "Is het college bereid met een plan van aanpak te komen hoe de aanbevelingen uit dit rapport gerealiseerd kunnen worden en de positie van het middelbaar onderwijs in onze gemeente kan worden versterkt?"


    Motivering van dhr. Drieman: "' We zijn erg blij met de uitgebreide rapportage van de Stichting VOCAAL. We zien veel herkenbare punten in het rapport en zeker ook in de bijlagen. Voor de VVD is voortgezet onderwijs in onze gemeente van groot belang en we zijn ook blij met de uitbreiding van BIVAK, waardoor de school in Budel nog veelzijdiger is. We hebben enkele vragen:


    - In hoeverre is er overleg met LVO Weert over de locatie in Cranendonck en in hoeverre ziet LVO Weert toekomst in deze locatie? Dit omdat het LVO Weert locaties moet afstoten omdat het aantal leerlingen terugloopt.


    - In hoeverre draagt de gemeente financieel bij aan de busverbinding naar voortgezet onderwijs in Valkenswaard?


    - Hoe staat het -ondanks Corona- met het opzetten en uitbouwen van BIVAK? In hoeverre brengt de gemeente het onderwijs en de ondernemers bij elkaar om dit succesvol te laten zijn?


    - In hoeverre gaat het College van B&W in het integraal huisvestingsplan aandacht besteden aan de toekomstige behoefte voor huisvesting voor het BRAVO College het BIVAK onderwijs.


    - Zijn er intenties om het onderwijsaanbod op het BRAVO College uit te breiden en in hoeverre is hier inspanning van de gemeenteraad voor nodig?
    "


    Motivering van dhr. Beerten:

  7. 11

    Motivering: "Na ruim een jaar Corona-crisis kan de gemeenteraad voor het eerst (en ongeveer als laatste van vele ons omringende gemeenten) in het openbaar spreken over de lokale aanpak en gevolgen van deze crisis! Eerst zullen we nog een aantal nadere vragen schriftelijk stellen."

  8. 12

    Motivering: "Graag willen wij debat in de commissie over het feit dat de regionale organisaties weigeren serieus naar bezuinigingsmogelijkheden op de bedrijfsvoering te kijken en de rekening daarvan neerleggen bij de gemeenten."

  9. 13

    Motivering van dhr. Boonen:"Welke les trekt het college uit dit dossier waarin ook de gemeente jarenlang vele fouten heeft gemaakt (ruimtelijk beleid, toezicht, juridische kwaliteit, commissie bezwaar)?
    Waarom heeft het college (niet voor het eerst) aanvankelijk zo moeilijk gedaan bij het verstrekken van de gevraagde informatie?"




    Motivering van de heer Beliën: “Omdat de schriftelijke vragen en de beantwoording naar mijn mening niet bijdragen tot een positief imago van de gemeente Cranendonck wil ik de beantwoording van de schriftelijke vragen inzake de ruilverkavelingsweg agenderen voor de volgende commissievergadering.”

  10. 14

    Motivering: “Brief ZLTO refereert duidelijk aan de visie zonneparken, vastgesteld door de raad op 17/12/2019 en aan de Nota duurzaamheid zorgvuldig ruimte gebruik 2018/2022 .
    Vragen:
    1. Deze Bedenkingen van het ZLTO zijn zeer serieus. Is het college bereid vanuit de inspraak van het ZLTO dit serieus mee te nemen?
    2. Mogen wij dus een stuk verwachten, waar de overwegingen van het ZLTO en van anderen expliciet in worden meegenomen?
    3. Komt de raad nog aan zet voordat er wat dat ook met wie dan ook besloten wordt?


    De vragen die hieronder staan, zijn iets te vroeg gesteld, maar zijn wel de vragen die ons bezig houden.
    Hieronder zijn de vragen die nog niet voor nu zijn, maar voor straks als er een inhoudelijk voorstel ligt.
    Vraag a: Met het benoemen, c.q. bestemmen van Aardbrandsven als potentieel zonnepark, is dit dan niet in lijnrechte tegenspraak met door de raad voornoemde vastgestelde visies ?
    (Dit i.v.m. regel 4 visie zonneparken).
    Vraag b: Hoe verhoudt zich dit met het Europees klimaatakkoord waarin ontraden wordt cultuurgronden, uit goede ruimtelijk vastgestelde landbouwstructuren, die tevens de kenmerken in zich dragen van een hoog vrucht-voortbrengend vermogen van nature, te bestemmen anders dan voor voedselproductie?
    Vraag c: Is dit ook niet in lijnrechte tegenspraak met het landelijk ingezette landbouwbeleid, overschakelen naar kringloop, duurzame voedselproductie. Ook daar is meer goede landbouwgrond voor nodig i.v.m. lagere opbrengsten, wel schonere en duurzame productie?
    Vraag d: Gemeente Cranendonck beschikt over nog meer dan 100 ha uitruilbare landbouwgrond, niet in strijd met regel 4 van onze eigen visie. Waarom geen poging ondernemen in deze richting?”

  11. 16
    Regionale samenwerking
  12. 17
    Rondvraag
  13. 18
    Sluiting