- Locatie
CR Raadzaal
- Voorzitter
- Roland van Kessel
- Toelichting
-
• Deze vergadering is toegankelijk voor publiek.
• De vergadering is te volgen via www.cranendonck.nl/webcast.
• De agenda en stukken zijn te raadplegen via www.cranendonck.nl/raadsinformatie
• Voor alle bestemmingsplannen verwijzen we naar Regels op de kaart - Omgevingsloket (overheid.nl)
• Eventuele aangekondigde amendementen en moties zijn onder voorbehoud van indienen toegevoegd aan de agenda. - Agenda documenten
Agendapunten
-
1Opening/trekking van het stemmingnummer
-
2Vaststelling van de agenda van deze vergadering
-
3
Bijlagen
-
4Hamerstukken
-
4.1
Om aan de woonbehoefte en de landelijke wetgeving te voldoen wordt er voorgesteld om op De Wilg één woonwagen te plaatsen en twee standplaatsen aan te leggen. Met deze versnelde aanleg en plaatsing wordt een onnodig lange juridische procedure voorkomen. De gemeente zou namelijk aangesproken kunnen worden om in strijd met het discriminatieverbod te handelen.
Het college stelt voor om een krediet van 360.000 euro beschikbaar te stellen voor deze operatie. De extra kosten die hieruit voortvloeien zullen meegenomen worden in de begroting 2025-2028.
Bijlagen
-
4.2
Bibliotheek De Kempen in Budel is verplaatst naar multifunctioneel centrum De Borgh. Hierdoor is de voormalige locatie aan de Rubenslaan 1 vrijgevallen voor een herontwikkeling. Het plan is om twaalf sociale huurappartementen te realiseren.
Het college stelt voor om het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen conform de nota zienswijzen en ambtshalve wijzigingen én inclusief het beeldkwaliteitsplan.
Bijlagen
-
4.3
Aan de Groenstraat 5s in Soerendonk ligt een veehandel- en akkerbouwbedrijf. Eind 2021 heeft de initiatiefnemer 70 grondgebonden zonnepanelen geplaatst ten behoeve van de stroomopwekking voor de beregeningsinstallatie. Deze installatie wordt gebruikt voor de beregening van de diverse voedergewassen die op het perceel geteeld worden. De zonnepanelen zijn echter illegaal geplaatst.
Het college stelt voor om deze situatie te legaliseren middels een omgevingsvergunning met ruimtelijke onderbouwing en het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen.
Bijlagen
-
4.4
De bestuursrapportage (berap) van de samenwerking A2-gemeenten (GRSA2) wordt jaarlijks door het bestuur van het samenwerkingsverband aan de raden aangeboden. Het doel hiervan is de raad in de gelegenheid stellen om een zienswijze in te dienen. De mogelijke opmerkingen van de raden worden door het bestuur verzameld en worden toegevoegd aan de rapportage. De berap 2024 wordt vervolgens door het bestuur van de GRSA2 vastgesteld.
Het college stelt voor om een zienswijze in te dienen over de bestuursrapportage van GRSA.
Bijlagen
-
5
In de Raadsagenda en College-uitvoeringsprogramma zijn afspraken gemaakt over doelen en in te zetten ontwikkelingen voor bedrijventerreinen. Uitbreiden van industrieterreinen, met voorkeur aan lokale ondernemers, revitaliseren en toekomstbestendig maken waren de pijlers. Er is regionaal samengewerkt aan de voorliggende “Visie werklocaties Zuidoost-Brabant”. Deze visie kent niet alleen een economische invalshoek maar is ook afgestemd op de Regionale Ontwikkelstrategie Zuidoost-Brabant.
Het college stelt voor om de Visie vast te stellen en kennis te nemen van de Uitvoeringsstrategie en de concept Uitvoeringsagenda.
Bijlagen
-
6
Het Kompas voor Cranendonck is de strategische visie voor de gemeente Cranendonck in 2040. Het behoud en de verdere ontwikkeling van brede welvaart op weg naar 2040; dat is de missie. Op basis van een uitgebreide analyse van de sterktes, zwaktes, dreigingen en kansen, wordt er uiteengezet wat nodig is om deze missie te volbrengen. Bij het proces zijn kennis en inzichten van de inwoners, key-stakeholders en raadsleden betrokken.
Het college stelt voor om de strategische visie 2040 “Het Kompas voor Cranendonck” vast te stellen.
Bijlagen
-
7
Het projectenboek natuur-klimaat-landschap is door de samenwerking van verschillende partners tot stand gekomen om de natuur en klimaatdoelstellingen te realiseren. Het is een dynamisch document dat elke twee jaar geactualiseerd wordt. Om projecten te kunnen uitvoeren zijn middelen nodig uit reserve landschapsversterking.
Het college stelt voor om in te stemmen met de kaders van reserve landschapsversterking en een overheveling van DIC naar deze reserve. Het projectenboek wordt aan deze reserve gekoppeld. Er wordt voorgesteld om 150.000 euro beschikbaar te stellen voor het project Weergraaf. Het college stelt ook voor om tot 100.000 euro bestedingen te kunnen doen uit de reserve landschapsversterking zonder een apart raadsbesluit. Verder zal de uitvoering van de projecten periodiek via de jaarlijkse P&C-cyclus teruggekoppeld worden.\
N.a.v. de commissiebehandeling op 1 oktober zijn een Nota van wijziging (met daarin opgenomen de beantwoordingen van vragen) en een gewijzigd raadsbesluit toegevoegd aan de stukken.
Bijlagen
-
8
Met het vaststellen van Veegplan Buitengebied worden elf bestemmingsplannen in één veegplan vastgesteld onder de oude wet- en regelgeving. Dit versnelt de ruimtelijke procedures en zorgt voor een efficiency slag. Met dit plan worden ook 13 nieuwe woningen gerealiseerd. Er zijn zienswijzen ingediend die tot aanpassingen aan het bestemmingsplan hebben geleid.
Het college stelt voor om het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen conform nota van zienswijzen en ambtshalve wijzigingen. Er wordt geen exploitatieplan vastgesteld.
Bijlagen
-
9
Bijlagen
-
10Schriftelijke vragen ex. art 38 RvO
-
10.1
W. Boelens was afwezig in de vorige raadsvergadering. Niet duidelijk of de beantwoording afdoende is.
Bijlagen
-
11Sluiting